Lidt om LINUX

Lidt om linux

Man finder ikke mange informationer om Linux på Spywarefri.dk. Det er der flere gode grunde til, men først og fremmest, så er Linux maskiner sjældent ramt af “malware” (snavs). Dette skyldes formentlig, at antallet af windowsbrugere er langt større end linuxbrugere, så er der naturligvis flest penge i at lave spy-/adware rettet mod Windowsplatformen.

Derfor er der andre fora*, der bør foretrækkes i stedet for Spywarefri.dk, hvis man har linux problemer, men jeg vil nu alligevel gerne fortælle min linux historie - det kan da være, at andre kunne få lyst til at afprøve denne platform.

Efter en uheldig oplevelse i forbindelse med Service Pack 2 opdateringen, besluttede jeg mig for, at det var tid til at prøve en tur med Linux igen. For nogle år tilbage forsøgte jeg med en Linux “distribution” (som de forskellige udgaver af Linux hedder), men uden held. Den computer jeg prøvede med dengang, var nok lidt for gammel trods alt. Uheldet med SP2 medførte et behov for et par formatteringer, så da min primære harddisk skulle formatteres efterlod jeg 20 GB ledig plads til en Linux installation. Man kan købe Linux styresystemet i lækker indpakning og med en mængde ekstra programmer for ca. 500,- kr. Check på edbpriser.dk og find selv flere informationer. Nu var jeg ikke helt sikker på om Linux og jeg kunne sammen, så jeg hentede i stedet en gratis distribution her:

http://www.linuxiso.org/

Her kan man finde 15 forskellige distributioner på forsiden - jeg valgte Red Hat, da jeg havde hørt og læst, at den skulle være én af de mere brugervenlige.

Først skal man hente de tre iso filer - ca. 1.7 GB, hvilket vel tager en dags tid, afhængigt af den forbindelse man har. Uden ADSL dur det nok ikke. Bagefter brændes de 3 iso filer nemt over på 3 CD’er. Jeg brugte Ahead Nero til brændingen, men der findes også gratis programmer til den slags, og i øvrigt følger Nero vel snart med alle CD-ROM brændere?

Udstyret med de 3 CD’er genstartede jeg min computer og lod den starte fra CD-ROM (hvis man ikke har en bootmenu (man skal taste F12 på min computer), så kræver det, at man i BIOS stiller computeren til at starte fra CD). Red Hat tilbyder herefter at lade sig installere på de eksisterende partioner, men jeg havde jo 20 GB ikke-formatteret harddisk, som jeg lod Red Hat snuppe. Den formatterede og installerede sig herefter uden problemer - undervejs blev jeg bedt om at smide henholdvis CD #2 og #3 i drevet, og den fortsatte og afsluttede installationen. Hardware (drev, mus osv.) blev genkendt uden brug af diverse driver disketter/CD’er (computeren er en bærbar Fujitsu/Siemens). Fra nu af skal jeg vælge om jeg vil starte i Windows eller Linux, når min computer starter - hvis jeg ikke gør noget, starter den op i Linux.

Nu var det spændende om jeg kunne komme igang, men til min store behagelige overraskelse, så var det meget nemt. Mozilla’s browser er indbygget i Red Hat distributionen og et enkelt klik - jeg var på internettet. Der følger også et mail program med distributionen, og efter at jeg havde tastet de sædvanlige informationer ind (kontooplysninger), så sendte og modtog jeg e-mails. Fantastisk nemt. Lige som til windows, så findes der en “update manager”, og noget af det første jeg gjorde, var at hente de 87 opdateringer (250 MB), der var til min ét år gamle distribution (den, der kan hentes gratis, er fra 2003).

Der følger en masse programmer med i Red Hat - office programmer (tekstbehandling, regneark, database og præsentation), spil, IRC, FTP, en Firewall osv. Jeg savnede en erstatning for msn messenger, men det var blot et spørgsmål om at hente aMsn - en klone, der kan det samme. Min favorit browser Firefox er nu også lagt på maskinen og mine foretrukne er importeret over til Linux. Der er naturligvis mange ubesvarede spørgsmål… hvor er der en “Stifinder”, hvordan håndterer man tar.gz filer (et yndet download format i linux), hvor er DOS henne og lignende, men én ting er sikker: <b>Jeg kommer aldrig til at miste forbindelsen til omverden igen, bare fordi Windows laver bøvl, bliver inficeret eller lignende</b>.

Mine Windows programmer kan jeg ikke bruge fra Linux, men mon ikke der findes tilsvarende til Linux - det må jeg finde ud af. Jeg har heller ikke fundet ud af om jeg kan finde mine windows filer fra Linux, men der skal jo også være lidt til de lange vinteraftener…:slight_smile: …og så er Linux rimelig hurtig; mindst lige så hurtig som Windows XP Pro.

God fornøjelse.

PS. Jeg opdaterer naturligvis min historie, efterhånden som den udvikler sig :slight_smile:


*Eksperterne på Eksperten ved meget om Linux:

http://www.eksperten.dk/spm/Styresystemer/Server/Linux/

… og her en tråd på SWF:

Hejsa “FBJ TeamSpywarefri”,
er det Red Hat 9 du har downloadet? For det er nemlig en gammel version. Red Hat droppede efter Red Hat 9 at lave yderligerer gratis versioner af deres desktop distro og oprettede en side til det som skulle afløse den : Fedora. Redhat sponsorerer projektet og hjemmesiden er http://fedora.redhat.com/ . Du kan finde en ganske fin guide til Fedora her http://www.linuxin.dk/artikler/index.php?id=3442

Personligt vil jeg foretrække enten SimplyMEPIS, SUSE, Fedotra core 3 (selvom der lige skal tweakes her og der. Ex. for at få MP3 support med) eller Mandrake til førstegangs brugeren :wink:

quote:“Hvor er Dos henne?”

Hvad tænker du på? er det en terminal du gerne vil åbne, så prøv at trykke ctrl + alt + f4 (alt imellem f1 til f6 duer) (tryk ctrl + alt + f7, for at komme tilbage til det grafiske). eller vil du bruge en “rigtig” DOS kompatibel prompt, så kan jeg anbefale DOSBOX eller DOSemu.

Update :

Her er en liste over fine programmer til Linux (Husk på at jeg bruge KDE som skrivebordmiljø :

MP3, Ogg, FLAC og Musepack afspilning : XMMS eller Amarok

DVD, DiVX, XViD, WMV, WMA, ASX afspilning : MPlayer eller Xine

Billedbehandling : Gimp er et ganske fint program til husbehov

Instant Messaging (MSN, ICQ, Jabber, etc) : Gaim, Kopete eller CenterICQ (virker kun i konsol / Terminalen).

Filhåndtering : Konqueror (KDE) eler Nautilus (Gnome). Alternativt prøv Midnight Commander der kun kører i konsol.

IRC : X-chat eller KSirc

3d Modellering og grafik : Blender ( www.blender.org ) se evt. galleri her http://blender3d.org/cms/July_2004.388.0.html

Office pakke : Open office eller Koffice (KDE).

Spil : Quake 1-3, Frozen bubbles, Enemy territory, Unreal Torunamnet 2003 og 2004, Unreal Torunament 1, Cube, MAME, ePSXe, m. m. tjek iøverigt www.happypenguin.org og www.linuxgames.com

Børneprogrammer : Tuxpaint, Tuxmath, etc.

CD / DVD brænder program : K3b ( http://www.k3b.org/ )

Hvis det virkelig kræves at man skal rode med Windows programmer Word, Excell, Photoshop, Internet Explore, etc. så kig lige på Crossover Office.

god fornøjelse

Mads

update 091204 :

Fjernstyring af desktop : se tightvnc ( http://www.tightvnc.com/ ) eller NX ( http://nomachine.com/download.php ). Sidstnævnte kan man dele drev (smb) så man kan overfører filer i en sesssion. Man kan også hører den lyd der bliver afspillet på sin server.

Tak mads664 - lige præcis, hvad jeg synes at denne tråd skulle handle om. Desværre så havde jeg misforstået RedHat/Fedora. Jeg mente, at RedHat var den sidste gratis version og at Fedora kostede… Sådan kan det gå. RedHat ligner nu Fedora en del :slight_smile:

Nå FBJ, hvordan står det til med dit pingvin-projekt?

Til interresserede, her kan man læse en anmeldelse af SUSE 9.2 i Berlingske Tidende http://www.berlingske.dk/business/artikel:aid=507794/

Jeg har skiftet til Fedora (som du fortalte om). Det er helt forrygende, så nemt det er at installere. Jeg er stadig ikke færdig med at udforske alle de medfølgende programmer og funktionaliteter, men jeg har det sjov :slight_smile: Den indbyggede GAIM er en fin Messenger erstatning.

Det er lykkes mig at komme ind på min NTFS partion med læserettigheder, hvilket var et lidt større projekt. Jeg kan forstå, at en sådan funtionalitet er indbygget i Mandrake og SUSE. Word, Excel og PowerPoint filer åbnes let med OpenOffice og Microsoft får kamp til stregen når det gælder Office-pakken.

Da jeg forsøgte for et par år tilbage, købte jeg “Linux for dummies” - den er nu blevet støvet af, og jeg åbner den da engang i mellem for at finde råd. Det meste finder jeg dog nemt på nettet som du ved, og der er faktisk ikke meget behov for “nørdede” kommandoer m.v.

Tilbage udestår, at finde lidt flere timer i døgnet, at finde en Clipboard Manager og måske lidt flere af de små værktøjer, jeg er vant til fra Windows. Artiklen i Berlingske minder meget om mine oplevelser - en i øvrigt glimrende artikel.

Faldt faktisk over dette nyttige tip. Med Knoppix kan man åbenbart scanne sin Windows partition for Virus uden at skulle boote ind i Windows (ganske smart hvis dette ikke kan lade sig gøre) vha. F-Prot se mere her http://www.oreilly.com/catalog/knoppixhks/chapter/hack78.pdf

Hej Mads
Jeg har rodet lidt med Knoppix (Dappix) og har hentet Mandrake til at installere.
Men hvis jeg gerne vil have både Windows XP og Linux på harddisken skal jeg så bare installere WinXP på en partition og lade en partition være når jeg booter fra Linux CD-Rommerne eller er det noget med at man skal have en lille partition ledig før Windows-partitionen for at kunne vælge OS under boot??

Det ser smart ud Mads664, er der nogen måde hvorpå man kan tilgå en NTFS eller Fat32 HDD og slette filer fra en Linuxbootdiskette eller CD.
Det ville være en kæmpehjælp for os i visse situationer.
Især hvis der kunne laves en let forståelig vejledning (fedte fedte :slight_smile: )

Om recovery med Knoppix:

http://www.shockfamily.net/cedric/knoppix/ (engelsk)
http://www.retosphere.de/tipsandtricks/ntfserror.php?menu_id=24& (engelsk)

Om Knoppix (på dansk):

http://www.linuxin.dk/artikler/index.php?id=4135

Fromsej
Hvis du booter op med dappix/knoppix ejer den hele harddisken, du kan læse slette hvad du ønsker , redigere i boot.ini - whatever[:D]
Skriver lige nu fra Knoppix - du ved for at vaere sikker.

Rookie

Det lyder rigtig godt, så skal vi bare have en vejledning så alle kan bruge det.:wink:

quote:Kommentar til oprindeligt indlæg af:purup
Hej Mads
Jeg har rodet lidt med Knoppix (Dappix) og har hentet Mandrake til at installere.
Men hvis jeg gerne vil have både Windows XP og Linux på harddisken skal jeg så bare installere WinXP på en partition og lade en partition være når jeg booter fra Linux CD-Rommerne eller er det noget med at man skal have en lille partition ledig før Windows-partitionen for at kunne vælge OS under boot??

Yep du kan godt have to partioner hvor du installere WIndows XP på den ene - husk at den partition hvor Windows XP skal ligge på skal være primær ellers fungere det ikke. Det nemmeste er at installere Windows XP først og så derefter Mandrake.

Det smarte med Mandrake installationen er at hvis din harddisk kun bestod af en Windows partition (NTFS eller FAT32), Så kan man sagtens skrumpe den. Husk endeligt at lave backup af de data som ligger på denne partition - jeg har dog ikke oplevet at datatab.

Under installationen bliver spurgt om følgende

http://cvs.linuxbog.dk/friheden/bog/Mandrake92_16.png

Her bør du vælge at bootloaderen (lilo eller grub) skal ligge på MBR.

Til slut vil du reelt få to partitioner en til Linux og en til Windows XP.

Du kan læse mere om installation af Mandrake her (det er godt nok til version 9.2, men det skulle ikke have ændret sig så meget) http://cvs.linuxbog.dk/friheden/bog/installmandrake.html . Her bliver installationen gennegået punkt for punkt.

god fornøjelse

edit : jeg kan godt skrive en letforstålig vejledning til Knoppix, jeg er i gang med et stort projekt med at skrive om spil (Unreal Tournamnet 2004, Doom3, Quake 3, etc.) under Linux. Så der går nogle måneders tid :wink:

Det lyder spændende mads - rart, at du har tid til at kigge forbi med gode råd og tips :slight_smile:

Mange tak! :slight_smile:

det var da så lidt :slight_smile:

lige en ting mere:
er det muligt at få Windows til at starte op ved default (den man skal vælge mellem Win og Linux)
og så have Linux til at starte hvis man har en CD-rom, USB-nøgle eller diskette i under opstart?

quote:Kommentar til oprindeligt indlæg af:Fromsej TeamSpywarefri
Det lyder rigtig godt, så skal vi bare have en vejledning så alle kan bruge det.:wink:

Knoppix er ikke så giftigt som det lyder, start her:
1 - download knoppix/dappix
dappix er den danske version
gå ind på http://www.knoppix.org/ og klik “knoppix” og find pingvinen hvor der står “download” så kommer knoppix mirrors - find download site sslug.dk at downloade fra der er den danske version.
Der er forøvrigt links og megen hjælp at hente på denne side.
2 - brænd et image på CD fra ISO filen med Nero eller andet brændeprogram.
3 - Så kan man boote op via CD drevet og knoppix/dappix kører live.

Total indstallation på 3 minutter, ganske imponerende.
Når du har startet knoppix op er du på nettet, har dog kun erfaring med bredbånd ikke kendskab til modem/isdn forbindelser men mener at der er drivere på CD ´en til dette
[:I]
Programmer som Mozilla program pakke er instaleret, der er også konquerer browseren som er Linux browser.
Derudover er der programmer til rådighed såsom office kombatibelt skrive/regneark program mm. + et hav af andre programmer, de kan ses på sslug.dk. Mads nævnte at der også var brænder program - kræver følgelig at man har 2 cd drev da knoppix kører på den ene.:wink:
Som sagt så kan rejse rundt i hele windows/linux filsystemer, a la “stifinder” princippet, der er på disken og gøre praktisk talt hvad der passser én - knoppix står som “ejer” af alt, (måske ikke beskyttede linux filer[:I] - er ikke helt sikker) men filer på windows som ellers er beskyttede af bla. passswords i windows administrerer knoppix suverænt.(mads ret mig hvis det er forkert)
Der også mulighed for at tjekke at ens ISO fil som man har downloadet er korrekt, så man undgår brændte skiver som skal smides væk.

Har selv 2 versioner af knoppix - jeg er lige imponeret hver gang.
Fromsej håber du kan bruge dette til noget.
pøj pøj

Rookie
:slight_smile:

ØØØH… læste lige tråden igennem…[:o)]

Det er muligt at mit forrige indlæg ikke lige var det du ønskede Fromsej men om ikke andet så en lille forklaring på og om Knoppix/Dappix[:I] håber dog den er til nytte for nogen

Rookie

Rookie, det er meget tæt på.:slight_smile:
Det giver mig svar på nogle af de ting jeg ikke vidste, og inspiration til at lege med mulighederne.
Det jeg efterlyser er en “gør sådan”, “gør så sådan” skridt for skridt vejledning til hvordan man sletter filer når man har bootet på Dappix, beregnet på brugerne af forum her.
Dermed ikke være sagt at nogle ikke kan klare det selv, men da en af vores målsætninger er at alle, også nybegyndere og folk der i store træk intet ved om styresystemer, skal kunne bruge vores vejledninger, er det noget af en opgave.:slight_smile:
Der er forhåbentlig mulighed for Screendumps i et format Windows kan læse, så tror jeg at jeg vil prøve at kaste mig over en billedvejledning inden så længe, så får jeg samtidig selv prøvet kræfter med det.

quote:Kommentar til oprindeligt indlæg af:purup
lige en ting mere:
er det muligt at få Windows til at starte op ved default (den man skal vælge mellem Win og Linux)
og så have Linux til at starte hvis man har en CD-rom, USB-nøgle eller diskette i under opstart?

Så skal du bare droppe at installere en bootloader på hardisken og be den om at lave en startdiskette ved installationen.
ved dette billede skal du vælge “på diskette” http://cvs.linuxbog.dk/friheden/bog/Mandrake92_16.png