Saglighed i rådgivning og vejledning

Når jeg surfer rundt på nettet støder jeg selvfølgelig på omtale af Spywarefri Forum, nu og dag, og det jeg ofte støder på er sådan noget som det her:

" Prøv ovre på Spywarefri Forum de er dygtige til at rense din computer, og vil helt sikkert kunne hjælpe dig"

Jeg har derimod aldrig set noget der ligner denne:

" Prøv ovre på Spywarefri Forum de er dygtige til at rense din computer, og bagefter får du saglig vejledning til at forebygge nye Malware infektioner".

Forum består af frivillige ildsjæle, som bruger deres fritid, på, at forsøge at hjælpe andre, og det sætter nogen naturlige begrænsninger på mange områder.

Men personligt savner jeg meget at man satser mere på forebyggelse, end helbredelse.
Og til forebyggelse hører at man rådgiver og vejleder bredt, om relevante sikkerhedsprogrammer som man kan stå inde for langt hen ad vejen.
Og her er det så at jeg savner en større mangfoldighed, og saglighed når omtalen handler om sikkerhedsprogrammer.

Der er kun en meget lille del af højkvalitets sikkerhedsprogrammer der nævnes herinde, og der er måske plads til forbedringer i rådgivningen og vejledningen.

Mange af os har et foretrukket sikkerhedsprogram, som vi kender godt, og selv er glade for, og fred være med det, og vi kan ikke som enkeltpersoner specialisere os i alverdens programmer.
Men jeg mener selv at man bør være tolerant overfor andres holdninger til sikkerhedsprogrammer, og passe på med ikke at fremhæve sit eget foretrukne program, og ikke absolut føle sig kaldet til at gendrive enhver uoverensstemmelse i opfattelsen af dette program.

I mine øjne er det ikke altid relevant, at fremhæve enkelte testorganisationers resultater som dokumentation for en egne holdninger.
Disse tests bør ikke stå alene, og man bør huske at intet er statisk.

Der er en stor del brugere herinde, som stort set intet grundlag har for at bedømme et sikkerheds programs kvaliteter, eller mangel på samme,og så må kodeordet være saglig vejledning til at finde det program der er passende i situationen, og ikke altid direkte rådgivning.
Altså en bredere vifte af muligheder præsenteret for brugeren som oplæg til et valg af program.

Hvad saglighed og relevans er har jeg jo ikke facit på, og vi må vel hver især tage stilling til det.

Mit håb er altså stadig at vi kunne komme frem til at satse på forebyggelse i højere grad end nu, og på et mere bredt og sagligt grundlag.

Men jeg har ikke meget at have det håb i da situationen er den,at mange af de stærke kræfter herinde falder fra, af forskellige årsager, og som jeg opfatter det mangler der styring og koordination af den fælles indsats.

Og det betyder ikke at alle skal have de samme holdninger, og altid være enige.

Der er vel ikke nogen, der kan være uenige i at forebyggelse er bedre end helbredelse. Så hvis du kan finde nogen, der (1) har de kompetencer, du efterspørger, og (2) gider at bruge sin fritid på at hjælpe brugerne med det (også mere end bare gennem et par mdr), og (3) har lyst/mulighed/energi til at bruge disse evner på spywarefri, så kan vi gøre denne tråd meget kort.

At du aldrig har set nogen omtale spywarefri som et sted, man kunne få vejledning til forebyggelse kan jeg dog ikke forstå. Før i tiden var det bestemt en kerne-ydelse herinde, og jeg har selv mange gange set henvisninger til “sikkerhedspakken” dengang den var opdateret.

At du aldrig har set nogen omtale spywarefri som et sted, man kunne få vejledning til forebyggelse kan jeg dog ikke forstå. Før i tiden var det bestemt en kerne-ydelse herinde, og jeg har selv mange gange set henvisninger til “sikkerhedspakken” dengang den var opdateret.

Som nævnt støder jeg ikke på det men jeg betvivler da ikke at det findes f.eks med “Sikkerhedspakken” men den er jo også af ældre dato.
Men andre støder jo nok på andre ting, eller bemærker måske andre ting end jeg gør.

Der er vel ikke nogen, der kan være uenige i at forebyggelse er bedre end helbredelse. Så hvis du kan finde nogen, der (1) har de kompetencer, du efterspørger, og (2) gider at bruge sin fritid på at hjælpe brugerne med det (også mere end bare gennem et par mdr), og (3) har lyst/mulighed/energi til at bruge disse evner på spywarefri, så kan vi gøre denne tråd meget kort.

Det kan jo gøres på mange måder, og behøver ikke altid være individuel vejledning, og jeg er da også helt med på et det er et kæmpe arbejde at f.eks rydde op i forældede artikler og anden info, og få nyt relevant lagt på, og ajourført, hvis det vel at mærke er sådan det også skal være fremover.

Og som jeg har nævnt før mange gange kan man ikke ligefrem stille krav til nogen der bruger sin fritid på at hjælpe andre, og ja Supportere, og brugere med de relevante kvalifikationer hænger ikke på træerne.

Livet er da heldigvis mere end Spywarefri Forum, og der er meget andet der bør have første prioritet.
Og enhver Supporter og bruger har selvfølgelig forskellige holdninger til deres deltagelse herinde om hvordan,hvad,hvorfor o.s.v.

Men derfor kan man vel godt håbe, og ønske sig, og måske dermed anspore nogen :slight_smile:

Noget af det jeg skriver om er jo faktisk meget gamle emner jeg tager op igen, og jeg tvivler såmænd ikke på den gode vilje hos mange men tiden og evner skal jo også være der, og det ser ikke ud til at have været tilfældet i en del år nu.

Men man kan ønske sig så meget, og forvente en hel del, og det er utroligt nemt når man ikke selv skal gøre det :cheese:

…og når man så har fundet én, der har de nødvendige kompetencer, og gider at bruge sin fritid på at hjælpe, og har lyst til at bruge energi og evner på spywarefri - så mangler vi bare en der gider at lytte. Så det har vist lange udsigter :slight_smile:

Hvis bare verden var indrettet efter mit hoved, så var det hele meget bedre og lettere. Sådan er der sikkert mange der indimellem tænker og ønsker. Også jeg, hvis alle bare gjorde som jeg, så ville de ikke have alle disse problemer… osv. osv.
Vi ved godt med os selv, at den ikke holder vand i den virkelige verden, alene af den grund, du er ikke mig og jeg er ikke dig.

Vores tilgang til ting er forskellig, vores måde at indrette og gebærde os på er forskellig. Gå fx ind i en bolig, den vil garanteret være anderledes indrettet end din. Gå til den næste, og den vil igen være forskellig fra de to andre.

Gå fx ind i en computer, som er en slags bolig for den der ejer den, den vil med garanti være forskellig fra din, og igen adskille sig fra din nabos. Du vil have programmer, opsætning og ting på din, der er forskellig. Du vil foretage dig ting, have interesser, der er forskellig osv. Sådan ser det ud derude, det må man erkende og forholde sig til.

Når det kommer til den enkeltdel af vores indretning, der handler om at sikre vores bolig, privatliv, vores værdier, så bliver det lidt mere overskueligt. For her kan man alliere sig med specialister på området. Har man fx været udsat for indbrud, begynder man sikkert at tænke over at sikre boligen bedre, hvis man vil undgå lignende sker igen.
Har man haft indbrud i sin computer, får man nok tanker om, hvordan man undgår det sker igen.
Mange af os der til daglig kommer på Spywarefri, har lært det, enten på den hårde måde eller ved at læse os til det. Vi har lært, at det ikke er lige meget hvilken lås eller sikring vi har. Vi har lært der skal probate midler til, for at undgå problemer, sådan som verden ser ud i dag.
Nu er det snart længe siden jeg specifikt har stødt på udtalelsen, Spywarefri er guld værd, i betydningen af, at her kan man finde og få gode råd, ikke bare om sikring og sikkerhed, men snart talt, om alt hvad der vedrører computere.
Nu er jeg ikke helt retfærdig her, for der var for nylig en bruger, der skrev et indlæg under overskriften ” Fantastiske mennesker ”.

Dengang jeg fik øje på Spywarefri, havde jeg selv et problem jeg fik hjælp til at løse, og jeg blev derefter hængende og er her endnu. Det er ligesom gået i blodet, ligesom det sikkert er hos mange andre. For mig har det værdi, for mig er det guld værd.
Jeg ved udmærket godt at min viden er begrænset, for tænk bare på hvad teamfolk og andre kan udrette af mirakler, dygtige mennesker.
Men det er såmænd ikke det der er målestok for min tilstedeværelse, selvom hvem ville ikke gerne have de evner. Nej selverkendelsen er på plads hvad det angår og jeg skræver forhåbentlig ikke over mere med mine input på Spywarefri, end bukserne kan holde.

Om det forhold, at man ikke støder på taknemmelighed, hvis det altså forholder sig sådan, må bero på dårlige manerer, for uendelig mange har fået hjælp til at komme videre eller har fået belyst noget i tidens løb.

Jeg så gerne at flere kunne undgå at " lære det på den hårde måde" ved at de kunne få info herinde omkring forebyggelse, men det er da klart at vi alle er forskellige på mange områder, og ikke alle ville være modtagelige.

Ofte støder man da også på taknemmelighed her på Forum, og andre steder, men det er altså mest henvisning til “Rensning” jeg er stødt på ude omkring på nettet.

Jeg er overbevist om at langt største delen der forsøger at hjælpe andre herinde, det være sig Supportere, eller Brugere, gør det af et godt hjerte, og ud fra deres holdninger til hvordan det skal foregå, og ingen af os har vel den gyldne sandhed om hvad der nu er det bedste valg.

Min mening om noget som helst er ikke et hak bedre end andres herinde, og min tekniske indsigt og viden berettiger ikke til de store armbevægelser( nogen vil så sige jamen hvorfor gør du det så :slight_smile: )

Det at vi alle er forskellige, og har meget forskellige holdninger til mange emner herinde er i mine øjne ikke et argument for at undgå at prøve at forbedre og udvikle.

Det jeg efterlyser er dog stadig mere bred info,og knap så meget ensidighed, men frem for alt udvikling og opdatering og lidt mere styring.

Men hvis størstedelen herinde har det fint med flere år gammelt forældet info på Spywarefri.dk, og mener at vi ikke behøver, at have mere focus på bedre sikkerhed for den enkelte bruger så er det jo bare sådan det er.
Det kan mine skriverier ikke ændre på.

Hvis mange derimod gerne så en udvikling og fornyelse på nogle områder men bare ikke har de fornødne ressourcer til det så burde man overveje løsninger på det problem set med mine øjne.

Og som tidligere beskrevet har jeg bemærket Ejvindh`s bemærkning til det :wink:

Og så til det højr…:

Enhver organisation der ikke tilpasser sig udviklingen vil miste sin eksistensberettigelse, og vil lukke ned. :gulp:

Og lad mig for jeg ved ikke hvilken gang slå fast, at min opfattelse af situationen, og mine holdninger ikke er mere rigtige end andres, og jeg har nok også en anden teoretisk og praktisk baggrund end de fleste brugere herinde, og jeg er selvfølgelig præget af den baggrund.

Jeg er meget enig med dig, Hepta. Jeg føler også, at Spywarefri.dk kunne trænge til et ansigtsløft, specielt ang. artikler, software, vidensbase osv.

Jeg synes også, der er en tendens til, at rensning får en højere prioritet, end forebyggelse. Jeg synes det ville være en god idé, at lave en forum sektion kun omhandlende forebyggelse, hvis altså kapaciteten og ressourcerne er til det.

Men det er jo bare et forslag. :slight_smile:

@Hepta: Du må endelig ikke tro, at jeg synes det er fantastisk at vores forebyggelses-materiale er forældet. Jeg ser bare ikke nogen løsning på det. Du har jo rejst problemet mange gange efterhånden, og det jeg nok savner er, at du ikke bare italesætter problemet gang på gang. Hvis du vil diskutere det, og det ikke bare skal ende, hvor det plejer, så må du komme med nogle konkrete bud på, hvor ressourcerne til at gøre det bedre skal komme fra.

I øvrigt er jeg ikke helt enig med dig omkring ensidigheden. Eller måske vil jeg hellere sige: Det er rigtigt at vi har brugere herinde med meget fokuseret interesse-sfære: Du fokuserer på Kaspersky, vaf gør meget i Webroot, OracleJMT er glad for Comodo, mo-od skriver ofte om F-secure. Hver-især er I måske lidt ensidige, men det illustrer jo jeres kompetencer, og som sådan er det en fin ting. Jeg vil nødig sige til dig, at nu skal du fokusere på Sophos – for så tror jeg hurtigt du ville blive træt af at være herinde. Hellere vil jeg glæde mig over det, du så kan bidrage med om Kaspersky. Lige sådan vil jeg nødig sige til f-arn, at nu skal han stoppe med at rense computere, og hellere bruge den samme tid på at sætte sig ind i, hvordan forskellige firewalls virker. For så ville vi også hurtigt miste ham.

På den umiddelbare bane synes jeg løsningen på de akutte problemer er, at fjerne det forældede materiale. Det ligger der bare som en dårlig samvittighed. Så ville Spywarefri bedre udstråle det, som Spywarefri (pt) reelt er. Og hvis vi så på sigt finder nye kræfter, der vil bidrage med nye facetter af sikkerhedsarbejdet, kan de jo bygge det op fra grunden igen. Det vil også være meget nemmere end at revidere det nuværende.

Kig på Wilders f.eks. De har sektioner for forskellige vendors. Måske ikke lige den måde Spywarefri kan gøre det på. Men en selvstændig sektion for forebyggelse, hvor diverse specialprogrammer får talerør, DefenseWall, GesWall, Returnil, Shadow Defender sammen med diverse sikkerhedspakker selvfølgelig også bliver nævnt. Jeg tror på uddannelse, fremfor at blive i en konstant sikkerhedsmæssig båndsløjfe, hvor de samme og nye kommer igen og igen, for at få computeren renset. Viden er nok det stærkeste, proaktive våben mod malware, når alt kommer til alt.

@OracleJMT: Fint nok at foreslå det, men prøv lige at vende den engang. Jeg tror du om nogen har mulighed for at forstå problematikken: Du foreslår at vi prioriterer kræfterne anderledes. Prøv at forestille dig, hvis jeg kom ind på din blog, og foreslog dig, at du nu burde fokusere mere på Mac-systemet fremfor Linux…

I skal huske på, at supporternes indsats herinde i ligeså høj grad er lystdrevet som jeres engagement. Derfor kan man ikke bare bede dem om at lave noget andet end det, som de allerede gør.

Jeg ved ikke om jeg kan få Hepta til at forstå det ( :wink: – nu driller jeg lidt…), men en organisation som SWF kan ikke sammenlignes med et firma. Drivkraften er meget mere skrøbelig herinde, den er afhængig af, at man fokuserer på frugterne af det, der rent faktisk bliver præsteret – snarere end at fokusere på det, der ikke bliver gjort. Du ville aldrig turde gå i gang med at lave dine linux-vejledninger, hvis du skulle tænke på alt det, du ikke får med i dem. Nej, du når det du når, og jo mere du når des bedre. Men du vil aldrig blive færdig.

@Hepta: Du må endelig ikke tro, at jeg synes det er fantastisk at vores forebyggelses-materiale er forældet. Jeg ser bare ikke nogen løsning på det. Du har jo rejst problemet mange gange efterhånden, og det jeg nok savner er, at du ikke bare italesætter problemet gang på gang. Hvis du vil diskutere det, og det ikke bare skal ende, hvor det plejer, så må du komme med nogle konkrete bud på, hvor ressourcerne til at gøre det bedre skal komme fra.

Nej, vi så vil alle samme gerne at alt var opdateret løbende.

Jeg forstår godt at du argumenterer som du gør med hensyn til at jeg nok burde komme med “problemløsningsmodeller”, og jeg er meget tilbageholdende af flere årsager:

En slags “respekt” for at jeg altså ikke er den der har domænet spywarefri.dk, og heller ikke tilhører Supportgruppen, som jeg tror at mange har en forventning om er dem måske skulle medvirke til den slags beslutninger.

Og endelig så vil jeg ikke være for anmasende, eller dominerende( tro det eller ej :cheese: )

Mange af de personlighedstest jeg har været udsat for har bla. dømt “Innovator” ( fornyer), og det er nok rigtigt men det betyder jo ikke at jeg altid har de gyldne løsninger.

Men historien viser jo at det ender med et lydløst brag når jeg skriver om disse emner.

Men okay meget løst:

Nytænk hele konceptet-Spywarefri.dk-Forum- Shop og overvej om der simpelthen skal omorganiseres, også økonomisk.
Mere konkret vil jeg helst ikke blive og ressource forbruget til den proces er omfattende, og jeg må indrømme at det har jeg ikke løsningen på.

I øvrigt er jeg ikke helt enig med dig omkring ensidigheden. Eller måske vil jeg hellere sige: Det er rigtigt at vi har brugere herinde med meget fokuseret interesse-sfære: Du fokuserer på Kaspersky, vaf gør meget i Webroot, OracleJMT er glad for Comodo, mo-od skriver ofte om F-secure. Hver-især er I måske lidt ensidige, men det illustrer jo jeres kompetencer, og som sådan er det en fin ting. Jeg vil nødig sige til dig, at nu skal du fokusere på Sophos—for så tror jeg hurtigt du ville blive træt af at være herinde. Hellere vil jeg glæde mig over det, du så kan bidrage med om Kaspersky. Lige sådan vil jeg nødig sige til f-arn, at nu skal han stoppe med at rense computere, og hellere bruge den samme tid på at sætte sig ind i, hvordan forskellige firewalls virker. For så ville vi også hurtigt miste ham.

Vi skal ikke alle sammen vær eksperter i alt, og have samme interesser men som du er inde på udgøre et komplementært team.
Men jeg så gerne at vi kunne magte at vejlede lidt mere bredt på trods af vores egne specifikke interesser:

Altså ikke noget med at jeg gang på gang skriver vælg nu K.I.S det er bare det bedste o.s.v.
Der er en 3-4 programmer der er meget i Focus herinde.

På den umiddelbare bane synes jeg løsningen på de akutte problemer er, at fjerne det forældede materiale. Det ligger der bare som en dårlig samvittighed. Så ville Spywarefri bedre udstråle det, som Spywarefri (pt) reelt er. Og hvis vi så på sigt finder nye kræfter, der vil bidrage med nye facetter af sikkerhedsarbejdet, kan de jo bygge det op fra grunden igen. Det vil også være meget nemmere end at revidere det nuværende.

Helt enig.
Det signalerer en vis utroværdighed med forældet artikler m.m., og måske skulle der bare linkes mere, og kopieres mere fra relevante stedet.

Men igen så er det jo ikke bare sådan lige…og vi kan så nemt tænke hvorfor gør Thomas f.eks ikke bare lige o.s.v.

Jeg ved ikke om jeg kan få Hepta til at forstå det ( —nu driller jeg lidt…), men en organisation som SWF kan ikke sammenlignes med et firma. Drivkraften er meget mere skrøbelig herinde, den er afhængig af, at man fokuserer på frugterne af det, der rent faktisk bliver præsteret—snarere end at fokusere på det, der ikke bliver gjort. Du ville aldrig turde gå i gang med at lave dine linux-vejledninger, hvis du skulle tænke på alt det, du ikke får med i dem. Nej, du når det du når, og jo mere du når des bedre. Men du vil aldrig blive færdig.

:coolgrin:

Jeg er heldigvis, synes jeg selv, bredt funderet med hensyn til Organisations teorier, og den dermed følgende Psykologi :wink:

Men som du ved er min praktiske erfaring fra private virksomheder hvor der er en anden drivkraft, og helt andre spilleregler.

Og det er klart at Spywarefri Forums største problem som organisation er at det hele bygger på frivillighed for at sige det kort.

Nej men Ejvindh… Selvfølgelig synes jeg ikke, at f.eks. f-arn, Magic, Peder eller Fromsej nogensinde skulle forlade deres poster i almindelig rensning, og koncentrere sig om en forebyggelses-sektion. Jeg mener ikke, at Spywarefri skal omprioritere kræfterne. Jeg mener snarere, at de skal overveje, at supplere med andre kræfter omkring forebyggelse, og her mener jeg, at finde nye folk fra f.eks. Eksperten.dk, der kan tage sig af en evt. forebyggelses-sektion. Så har Spywarefri både rensning og forebyggelse. Hertil kan man så fjerne alle de forældede artikler og software andeldelser, der jo nok snart er 5 år efterhånden. Og så kan det måske begynde at ligne noget, der kan bære hr. og fru Danmark ind i en mere sikker, virtuel verden.

Beklager mine mange stavefejl men håber at det er forståeligt.

Morgenkaffen virker ikke mere :slight_smile:

at supplere med andre kræfter omkring forebyggelse, og her mener jeg, at finde nye folk fra f.eks. Eksperten.dk,

Der er, og har været gode kræfter herinde der i sin tid er startet på eksperten.dk :slight_smile:
Men det er to meget forskellige kulturer mener jeg.

Og jeg tror at det er svært at headhunte relevante supportere/brugere med nødvendig viden.

Men Ejvindh kender miljøet langt bedre end mig :wink:

" Morgenkaffen virker ikke mere " - det gør aftenkaffen tilsyneladende heller ikke :wink:

@Hepta

Vil du godt lade være at kalde Spywarefri forum for en organisation - tak.
Forum = (tænkt) sted hvor en forhandling, meningsudveksling, diskussion el.lign. kan komme til udfoldelse
Det korte af det lange i denne tråd, hvis man bidrager med sin hver sin ekspertise så er vi vel langt hen af vejen

Morgenkaffen virker ikke mere ” - det gør aftenkaffen tilsyneladende heller ikke

Nej, og en god nats søvn afhjælper nok heller ikke alle funktionelle fejl :coolgrin:

Og jeg tror at det er svært at headhunte relevante supportere/brugere med nødvendig viden.

I mine øjne kræver det langt mere ekspertise, at rense en computer, end forebygge en. Derudover kræver det selvfølgelig, at man kan finde folk, der også har tid og kræfter til det. Og også indeholder en vis form for behjælpelig sans for ikke kyndige computerbrugere. - Ikke bare hvem-som-helst.

Vil du godt lade være at kalde Spywarefri forum for en organisation - tak.

Det bliver nok lidt problematisk med al respekt for din opfattelse af et Forum, som jeg da slet ikke er uenig.
Men det ændrer altså ikke ved at Spywarefri Forum også er en " Organisation".

Det vigtige er vel også at vi forstår hinanden :slight_smile: